Dagens namn :)

Tänkta att det kunde vara roligt att lägga ut lite fakta om dagens namn som står i almanackorna :). Ska iaf försöka att göra det varje dag hehe :). Kan va lite roligt ju att veta var namn kommer ifrån och vad dom betyder. Kanske är lite tråkigt för vissa att läsa dagens namn men jag tycker det är lite roligare att läsa ibland än bara om massa saker man gör på dagarna haha :P. Blir lite varriation med andra ord.

AUGUST härstammar från latinets Augustus, som tolkats "den vördnadsvärde" eller "den upphöjde". Det var det namnet som Julius Caesars adoptivson Octavianus tog sig när han besegrat sina konkurrenter om den första kejsarkronan i Rom. August har använts som dopnamn i Sverige sedan 1600-talet. Det var vanligt i slutet av 1800-talet och har fått ett nytt uppsving hundra år senare. Det finns i dag cirka 6 700 som heter August varav ungefär 2 200 kallas så.


AUGUSTA
är den kvinnliga formen av August och härstammar liksom namnsdagsgrannen från latinets Augustus och har därmed samma betydelse som August. Namnet är känt i Sverige sedan 1600-talet och var ganska populärt kring förra sekelskiftet. Augusta har däremot inte såsom August fått någon ny popularitetsperiod. Det finns i dag cirka 3 100 som heter Augusta, men av dessa har endast 153 det som tilltalsnamn, enligt senaste statistik

Pyss Pyss...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0